Cei mai puternici si cunoscuti zei ai greciei antice au fost: Zeus si fratii sai Poseidon si Hades, Hestia, Hebe, Ares, Atena, Apolo, Afrodita, Hermes, Atemis si Hefaistos.
Legendele din mitologia greaca spun ca muntele Olimp se ridica din centrul pamântului, pe el sprijinindu-se bolta cerului. Aici traiau si isi desfasurau activitatea zeii cei mai importanti. Miturile antice nu spun clar daca Olimpul se gasea pe pamânt sau in cer. Zeii olimpieni sunt in numar de 12 si ei au condus lumea dupa caderea Titanilor. Cei mai puternici sunt Zeus, Poseidon si Hades, care isi impart puterile asupra celor trei tarâmuri – cer, ape, pamânt – dupa ce-l detroneaza pe tatal lor, Cronus.
Zeus:
Zeus este stapânul cerului si conducatorul tuturor zeilor, cel care ii pedepseste pe mincinosi si pe cei care nu-si respecta cuvântul. Casatorit cu Hera, Zeus este zeul ploii, iar arma sa cea de temut este un fulger cu care ii loveste pe cei care il supara. Zeus apare ca zeu al dreptatii si bunavointei, aparator al celor slabi si judecator al celor rai. Scutul sau se numeste egida, vulturul este pasarea sa favorita, iar stejarul, copacul sau.
Poseidon:
Poseidon este zeul marii, protector al tuturor apelor si frate cu Zeus. Casatorit cu Amphitrite, nepoata titanului Oceanus, este adorat si venerat de catre marinari. In mitologia greaca, Poseidon este cel care a creat calul. Indragostindu-se de zeita Demeter si dorind sa-i fie pe plac, i-a facut acesteia un animal nemaiintâlnit pâna atunci – un cal. Se spune ca nu a reusit din prima si, mai intâi, a creat niste animale ciudate si caraghioase. Arma sa este tridentul, cu care poate zgudui pamântul si sparge orice obiect. Poseidon raspunde doar in fata lui Zeus, ceea ce l-a facut foarte certaret si lacom. Nu de putine ori intra in conflicte serioase cu ceilalti zei pentru ca incerca sa le fure din teritorii.
Hades:
Hades este conducatorul lumii intunericului, zeu al tarâmului mortii. Este foarte lacom si tot timpul vrea sa aiba tot mai multi supusi. Hades este prieten foarte bun cu toate fiintele care ii imbogatesc tinutul cu noi victime si refuza categoric ca unul dintre mortii sai sa ii paraseasca regatul. In acelasi timp, Hades este zeul bogatiei, datorita minereurilor pretioase din pamânt pe care le stapâneste. Are un coif cu ajutorul caruia devine invizibil si rareori isi paraseste tarâmul. Desi este nemilos si fioros, nu face niciodata mofturi. Persephona este sotia sa, pe care, de altfel, a rapit-o din casa parinteasca. Chiar daca Hades este zeul mortilor, moartea, in mitologia greaca, are un alt nume: Thanatos. Hestia:
Hestia este o zeita fara o personalitate anume, dupa cum sustin miturile. Chiar daca este sora lui Zeus, nu apare prea des in povestile antice. Este zeita pamântului, fiecare oras având câte un loc inchinat Hestiei, unde intotdeauna arde un foc ce nu trebuie sa se stinga niciodata. Dintre toti zeii, Hestia este cea mai blânda, cea mai sincera si cea mai miloasa.
Hebe:
Hebe este fiica lui Zeus si a Herei si sotia lui Hercule. Ea este zeita tineretii si, impreuna cu Ganymede, este paharnicul celorlalti zei.
Ares:
Ares este fiul lui Zeus si al Herei, dar nu este iubit de nici unul dintre parinti. Chiar daca este zeul razboiului, considerat a fi un criminal, este foarte las si lipsit de curaj. Nu de putine ori ajunge bataia de joc a celorlalti zei. Corbul este pasarea sa, iar câinele, animalul sau. Atena:
Atena este zeita intelepciunii, a activitatilor intelectuale, artei si literaturii. Legenda spune ca Atena a fost creata de Zeus si s-a nascut din tâmpla acestuia, fara a avea mama. Foarte curajoasa in lupte, este aparatoarea asezarilor omenesti, a meseriilor si a agriculturii. Ea a inventat capastrul, cu ajutorul caruia oamenii au putut imblânzi caii, a creat trompeta, flautul, oala, grebla, plugul, jugul, barca si caruta. Atena reprezinta intelepciune, judecata si bunatate sufleteasca. Pentru ca este fiica preferata a lui Zeus, este singura care poate folosi armele acestuia. Orasul Atena, maslinul si bufnita sunt simbolurile ei. Apolo:
Apolo este fratele geaman al lui Artemis, fiu al lui Zeus si Leto. Este zeul muzicii si, tot timpul, cânta la o lira de aur. Este zeul care a inventat medicina. De asemenea, este stapânul luminii si al adevarului, zeul care nu minte niciodata. Una dintre misiunile sale cele mai importante este sa conduca soarele pe cer, in fiecare zi, in caleasca sa de aur. Oracolul din Delphi, care ii apartine, este vestit pentru faptul ca mii de oameni veneau la el pentru a le ghici viitorul. Simbolurile lui sunt dafinul, cioara si delfinul. Afrodita:
Afrodita este zeita iubirii si a frumusetii, posesoarea unei curele vrajite, cu ajutorul careia ii face pe barbati s-o iubeasca. Legendele grecesti nu spun clar cum s-a nascut: de multe ori este amintita ca fiica lui Zeus si a zeitei Dione. Dar varianta cea mai cunoscuta vorbeste despre nasterea ei din spuma marii, facându-si aparitia pe plajele din Cipru. Desi este casatorita cu Hefaistos, este indragostita de Ares, zeul razboiului. Pasarile ei sunt porumbelul, lebada si vrabia, iar dintre copaci prefera mirtul. Hermes:
Hermes este, in mitologia grecilor, cel mai inteligent si rapid dintre zei, mesagerul Olimpului. Fiu al lui Zeus si al Maiei, isi indeplineste rolul cu ajutorul sandalelor si coifului sau inaripat si a baghetei magice. Hermes este zeul hotilor si al comertului si indrumatorul mortilor catre lumea de dincolo. El a inventat lira, fluierul, gama muzicala, astronomia, greutatile si unitatile de masura, boxul si gimnastica. Artemis:
Artemis, sora geamana a lui Apolo, este zeita vânatorii, a lunii si a naturii salbatice. Aparatoare a copiilor, este si vânatorul Olimpului. Ca si fratele ei, Artemis vâneaza cu sageti de argint si este cea care are grija ca bebelusii sa se nasca sanatosi. Cel mai mult ii plac cerbii si chiparosul. Hefaistos:
Hefaistos se pare ca s-a nascut doar din Hera, fiind singurul zeu care este urât. Legenda spune ca mama sa s-a speriat când l-a vazut si l-a aruncat in mare de pe vârful muntelui Olimp, accident ce l-a facut pe Hefaistos sa ramâna schiop. Alte mituri sustin ca Zeus l-a fulgerat intr-un moment de furie. Hefaistos este zeul focului si al forjei de fierar. Casatorit cu Afrodita, el este cel care construieste armurile si armele zeilor, folosind un vulcan pe post de cuptor. Este zeul protector al fierarilor si al tesatorilor, are o fire calma si iubeste pacea.
luni, 18 aprilie 2011
duminică, 17 aprilie 2011
razboiul greco-persan
Razboiul greco-persan a tinut 20 de ani intre anii 499-479 inainte de Hristos cu batalii precum Maraton, Temistocle-Salamina,Plateea si Micale. Implicarea Greciei in conflictul cu Persia a inceput atunci cand Cirus (al II-lea) cel Mare (care a domnit intre 559-530 i.Hr.) a cucerit cetatile grecesti din Asia Mica si a luat sfarsit prin cucerirea Persiei de catre -> alexandru (al III-lea) cel Mare, insa termenul de Razboaie greco-persane se refera la cele doua invazii persane ale Greciei continentale, din 490 si 480-479 i.Hr. Victoria greceasca a marcat sfarsitul dominatiei persane asupra lumii antice si inceputul suprematiei grecesti.
sâmbătă, 16 aprilie 2011
Istoria Romaniei
Romania este o tara formata din daci si romani, care la inceput era un razboi in cele doua natiuni.Dupa ce sau unit si au format Romania . Acestea au luptat cu turcii condusa de Srefan cel mare numit aparatorul crestinitatii.El a domnit intre ani 1457-1504
Abonați-vă la:
Postări (Atom)